keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Leipätaikina

Aamu on alkanut taas leivän leipomisella, joten ajattelinkin laittaa ohjeen kaikkien nähtäville. Helppoa ja nopea...

500g hiivaleipäjauhoja
  10g hiivaa (tuore)
  10g suolaa
350g vettä (punnitse vesi)  

Murenna hiiva jauhoihin. Lisää suola ja vesi. Vaivaa taikinaa vähintään kymmen minuuttia, niin että taikina irtoaa kulhosta tai käsistä. Peitä leivinliinalla ja anna taikinan levätä noin tunti.
Tärkeää: ota taikinasta 200g juureksi jääkaappiin seuraavaa leivontaa varten. Saat siten lisää makua seuraavaan leipään. Juuri säilyy jääkaapissa kaksi päivää.
Leivo taikina mieleiseksi: patonkia, sämpylöitä, leipää, fougassea yms.
Anna kohota jauhotetulla alustalla ja paista. 
Rapean pinnan aikaan saamiseksi, jollet omista "pizzakiveä" (itsellänikään ei ole). Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Laita kylmään uuniin heti syvä painava pelti väärin päin. Näin pelti kuumenee ja kun lisäät kohonneet leipäsi pellille, pohja alkaa paistumaan heti ja tulee rapeaksi. Sumuta uuniin vielä vettä, sulje luukku ja laske uunin lämpötilaa n. 200 asteeseen. Näin saat myös leipääsi rapean pinnan.

Iloisia leipomis hetkiä kaikille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti